Walentynkowe babeczki

0 (0 ocen)

Jak mawiamy droga do serca prowadzi przez żołądek. Oto kilka wariantów walentynkowych babeczek w sam raz na Dzień Zakochanych.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
    1 i 1/2 szklanki mleka
    1/3 szklanki oleju rzepakowego
    2 jajka
    ok.1/2 szklanki cukru
    1 łyżka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżki kakao

    Dekoracja:
    śmietana kremówka
    serek mascarpone
    lukier plastyczny
    posypki
    czekoladowe serduszka
    barwnik czerwony
    cukier puder
    truskawki

Walentynkowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce wymieszać składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugiej zmiksować mleko, jajka i olej, dodać suche i dokładnie połączyć. Ciasto rozlać na dwie równe części i do jednej dodać kakao, tak aby uzyskać dwa kolory babeczek. Ciasto wlewać do formy wyłożonej papilotkami i piec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
    Wystudzić i udekorować.
    Krem różowy przygotowałam ubijając śmietankę kremówkę z mascarpone, cukrem pudrem i z czerwonym barwnikiem spożywczym. Inne babeczki udekorowałam elementami przygotowanymi za pomocą lukru plastycznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy