walentynkowe lizaki bezowe

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bezy w walentynkowym wydaniu

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • białka
    szczypta soli
    150 g cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    czerwony barwnik w żelu
    patyczki do szaszłyków
    papierowe słomki do dekoracji
    kolorowa wstążka

Walentynkowe lizaki bezowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lizaki walentynkowe 1. Piekarnik nastawiamy na 140 st C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia a na nim rysujemy ołówkiem wzór serca i w każde serce układamy patyczek do szaszłyków aby na sam koniec powstał lizak.

    Białka z solą ubijamy na sztywno. Na sam koniec ubijania dodajemy w małych ilościach cukier puder wraz z mąką ziemniaczaną cały czas ubijając masę.

    W środku rękawa cukierniczego rysujemy barwnikiem w żelu paski pionowe (wzdłuż). Piankę przekładamy do rękawa.

    Pianką uzupełniamy wzór serca. Bezy suszymy ok 60 minut w nagrzanym piekarniku.

    Na patyczki do szaszłyków nakładamy papierowe słomki i przywiązujemy wstążeczkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy