Waniliowa cukinia

0 (0 ocen)

Kolejna propozycja na wykorzystanie tego cudownego warzywa.Świetnie nadaje się do ciast i racuchów.Dobrze smakuje też jako przekąska.

Składniki:

  • 1,5 kg młodej cukinii
    50dag cukru
    32g cukru waniliowego
    3 szklanki wody
    sok z 1 cytryny

Waniliowa cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię obieramy,wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki grubosći około 1cm.Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i gorąca zalewamy cukinię.Odstawiamy na 12 godzin.Co jakiś czas mieszamy.Po 12 godzinach odsączamy cukinię z zalewy,przekładamy do umytych i wyparzonych słoiczków.Zalewamy zalewą,zakręcamy i pasteryzujemy około 5-7 minut.Odwracamy do góry dnem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy