Waniliowa karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: W rondlu rozpuścić margarynę z wodą i podgrzać prawie do zagotowania. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Mieszać energicznie, do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów rondla. Odstawić do przestudzenia. Dodawać po 1 jajku i miksować do połączenia składników. Dwie blaszki o takich samych wymiarach (36x25 mm) wysmarować margarynę i wysypać mąką. Ciasto podzielić na dwie części i rozsmarować. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem piekarnika. piec około 30 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto na 10 minut.
Krem: Zagrzać 750 ml mleka. W pozostałej ilości rozpuścić budynie, cukier oraz aromat waniliowy. Ugotować i wystudzić budyń. Miękkie masło zmiksować na puszysto. Do masła dodawać po łyżce budyniu.
Przygotowany krem przełożyć na jedna warstwę ciasta, przykryć drugą i docisnąć. Polać rozpuszczoną czekoladą.
Porady
Karpatkę najlepiej wstawić na minimum dwie godziny do lodówki.
Komentarze