Waniliowa panna cotta z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Lekki deser, który można jeść bez ograniczeń!

  • 20 min

Składniki:

  • 1 litr mleka
    6 łyżeczek żelatyny
    laska wanilii
    słodzik/ cukier/ miód
    aromat waniliowy

    500g truskawek
    herbata owocowa
    słodzik
    5 łyżeczek żelatyny

Waniliowa panna cotta z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z wanilii wydrążamy ziarenka.
    Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy.
    Dodajemy pokruszony słodzik, wanilię i aromat.
    Podgrzewamy, aż mleko się zagotuje.

    Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie ciepłego mleka, wlewamy do garnka i mieszamy.
    Odstawiamy do wystygnięcia.

    Herbatę zaparzamy w szklance gorącej wody.
    Dodajemy pokruszony słodzik.

    Truskawki kroimy w kawałki, wrzucamy do blendera, i razem z herbatą miksujemy.

    Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody, podgrzewamy chwilę w mikrofali,
    i wlewamy do musu - mieszamy.
    Odstawiamy do wystygnięcia.

    Do naczyń wlewamy warstwę mleczną - można ułożyć pod kątem w lodówce.
    Gdy masa stężeje, wlewamy mus truskawkowy.

    Podajemy z prażonymi płatkami owsianymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy