Waniliowa panna cotta z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Z wanilii wydrążamy ziarenka.
Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy.
Dodajemy pokruszony słodzik, wanilię i aromat.
Podgrzewamy, aż mleko się zagotuje.
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie ciepłego mleka, wlewamy do garnka i mieszamy.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Herbatę zaparzamy w szklance gorącej wody.
Dodajemy pokruszony słodzik.
Truskawki kroimy w kawałki, wrzucamy do blendera, i razem z herbatą miksujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody, podgrzewamy chwilę w mikrofali,
i wlewamy do musu - mieszamy.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Do naczyń wlewamy warstwę mleczną - można ułożyć pod kątem w lodówce.
Gdy masa stężeje, wlewamy mus truskawkowy.
Komentarze