Waniliowe babeczki z kokosanką

0 (0 ocen)

  • 1 min

Zrobiłam mały eksperyment... do zwykłych babeczek dodałam dodatkową warstwę - kokosankę. Wyszły bardzo smaczne :)

  • 1 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    0,5 szklanki oleju lub masła
    0,5 szklanki jogurtu lub mleka
    1 jajko
    0,5 szklanki cukru
    1 łyżeczka sody
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier z prawdziwą wanilią
    Beza-kokosanka:
    2 białka
    120 g wiórków kokosowych
    szczypta soli
    4 łyżki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego

Waniliowe babeczki z kokosanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 180-190 C.
  • 2. Wymieszać suche składniki. Dodać do nich składniki mokre. Wymieszać. Wlać do foremek. Można dodać kawałki czekekolady.
  • 3. Zrobić bezę-kokosankę. Białka ubić, dodać sól, cukier i wiórki kokosowe. Zmiksować. Wylewać na wierzch ciasta.
  • 4. Piec 20 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy