Waniliowe gofry z cukrem pudrem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Gofry mają chrupiącą skórkę, a w środku są puszyste i miękkie.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szklanka maki pszennej
    1/4 szklanka wody
    3/4 szklanki mleka
    4 dag. drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1/4 szklanki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 jajko
    30 g. masła

Waniliowe gofry z cukrem pudrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy i w odrobinie rozrabiamy drożdże z łyżeczką cukru. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
    Resztę mleka mieszamy z wodą.
    Jajko ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa będzie puszysta wlewamy rozpuszczone masło. Chwilę mieszamy i dodajemy mąkę oraz drożdże i mleko z wodą. Mieszamy drewnianą łyżka. Gdy masa będzie jednolita miskę przykrywamy bawełnianą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto podwoi swoją objętość na rozgrzaną gofrownicę kładziemy porcje ciasta i pieczemy.

Porady

Gofry możemy polać ulubionym sosem i dodać do nich owoce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy