serca:
½ szkl śmietany 30%
½ szkl mleka
laska wanilii lub 16g cukru waniliowego
cukier do smaku (jeżeli używamy cukru waniliowego a nie laski wanilii to zwykły cukier nie jest potrzebny)
2 łyżeczki żelatyny
Waniliowe serca z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1 czerwona galaretka (u mnie truskawkowa) rozpuscić w 450ml gorącej wody odstawić do wystudzenia
śmietanę i mleko zagotować z ziarnami wanilii i cukrem lub cukrem waniliowym zdjąć z gazu wsypać żelatynę dokładnie wymieszać. Do dość szerokiego ale nie zbyt głębokiego talerza wyłożyć folię spożywczą i dobrze nią obłożyć talerz (przy wycinaniu serc można wyjać folię z talerza) wylać masę i odstawić, żeby całkowicie stężało. Kiedy to się stanie wycinać serca i dokładnie przyklejać ja do boków szkl, tak dociskać żeby nie zostały pęcherzyki, ale też żeby serca się nie roztargały. Wlać galaretkę.
Dekoracja:
u mnie były to poprostu pokrojone orzechy i rozpuszczona czekolada, ale można ubić 200g śmietany 30% (1 kubeczek) z odrobiną cukru pudru i na bitą śmietanę posypać orzechy lub prażone migdałyi polać czekoladą lub bez niej
Komentarze