Waniliowy 3bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. BISZKOPT:
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, cukier i proszek - miksujemy.
Następnie stopniowo dodajemy pianę z białek - cały czas miksując.
Masę wylewamy na blachę i pieczemy od 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowy biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie równe części.
MASA KAJMAKOWA:
Kajmak miksujemy z masłem na gładką masę.
MASA BUDYNIOWA:
Budynie zalewamy odrobiną mleka, mieszamy.
Resztę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier, i podgrzewamy.
Gdy mleko zacznie się gotować, dodajemy budyń, mieszamy aż będzie gęsty.
Do budyniu dodajemy masło, i miksujemy aż masa będzie gładka.
BITA ŚMIETANA:
Śmietankę w proszku mieszamy z mlekiem, i miksujemy do pożądanej konsystencji.
Warstwy układamy następująco:
biszkopt
masa budyniowa
biszkopt
masa kajmakowa
herbatniki
bita śmietana
posypka
Komentarze