Waniliowy 3bit

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Bardzo pyszne i słodkie ciasto, idealne do popołudniowej kawy!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    6 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    MASA KAJMAKOWA:
    puszka waniliowej masy kajmakowej
    1/2 kostki masła
    MASA BUDYNIOWA:
    2 opakowania budyniu waniliowego
    1/2 szklanki cukru
    900ml mleka
    1/2 kostki masła
    BITA ŚMIETANA:
    bita śmietana w proszku waniliowa
    200ml mleka
    (lub śmietana 30% + cukier)
    dodatkowo:
    herbatniki
    posypka

Waniliowy 3bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
    Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, cukier i proszek - miksujemy.
    Następnie stopniowo dodajemy pianę z białek - cały czas miksując.
    Masę wylewamy na blachę i pieczemy od 45 minut w temperaturze 180 stopni.
    Gotowy biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie równe części.
    MASA KAJMAKOWA:
    Kajmak miksujemy z masłem na gładką masę.
    MASA BUDYNIOWA:
    Budynie zalewamy odrobiną mleka, mieszamy.
    Resztę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier, i podgrzewamy.
    Gdy mleko zacznie się gotować, dodajemy budyń, mieszamy aż będzie gęsty.
    Do budyniu dodajemy masło, i miksujemy aż masa będzie gładka.
    BITA ŚMIETANA:
    Śmietankę w proszku mieszamy z mlekiem, i miksujemy do pożądanej konsystencji.

    Warstwy układamy następująco:
    biszkopt
    masa budyniowa
    biszkopt
    masa kajmakowa
    herbatniki
    bita śmietana
    posypka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy