Waniliowy król lew

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To mój pomysł na sympatyczny i smaczny tort, który ucieszy nie tylko dzieci.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki
    łyżeczka proszku do piecz.

    Masa:
    kostka masła
    budyń waniliowy
    1,5 szkl. mleka
    3 łyżki cukru pudru.

    Oraz:
    okrągłe biszkopty
    polewa czekoladowa

Waniliowy król lew - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy. Dodajemy cukier, żółtka i mąkę z proszkiem. Mieszamy, przekładamy do tortownicy (24 cm) i pieczemy 30 minut w 170 °C.
  • 2. W 1/2 szkl. mleka rozprowadzamy budyń i gotujemy z resztą mleka. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem, mieszamy z budyniem, 1/4 odkładamy.
  • 3. Biszkopt przekrawamy na pół. Spód smarujemy masą, układamy biszkopty, masę i wierzch ciasta. Z reszty masy wyciskamy kleksy, formując mordkę i uszy. Z polewy robimy brwi, oczy, nos, pyszczek, wąsy i grzywę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2009

Komentarze

Podobne przepisy