Bez mąki, a mimo wszystko wilgotny i puszysty. Nie lubię rodzynek, więc stosuję różne "wkładki" do serników. Smak tego sernika zawsze będzie mi się kojarzył z zimą :-)
2 godz.
Składniki:
1-kg wiaderko gotowego twarogu do sernika,
12,5 dag margaryny,
6 jaj,
25 dag cukru pudru,
opakowanie cukru waniliowego,
1 op. budyniu waniliowego,
1 op. nadziewanych pierniczków w czekoladzie,
gotowa polewa o smaku mlecznej czekolady
Waniliowy sernik z pierniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękką margarynę ucieramy z cukrami do momentu, aż powstanie puszysta masa. Nadal ucierając dodajemy po jednym żółtku i kilka łyżek gotowego twarogu. Wsypujemy budyń, a następnie dodajemy pianę ubitą z białek. Całość delikatnie mieszamy łyżką.
2.Blachę 23,5x28cm wykładamy papierem. Wlewamy połowę masy sernika i układamy pierniczki jeden obok drugiego. Zalewamy pozostałą masą. Ciasto pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Gdy wystygnie, dekorujemy polewą.
Komentarze