500 ml mleka
4 cukry waniliowe
4 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanka cukru
250 g serka mascaropne
300 ml śmietany kremówki
400 g truskawek
500 ml wody
1 galaretka truskawkowa
kilkanaście biszkopcików
100 ml dowolnego likieru do nasączenia biszkopcików
Trifle z truskawkami, galaretką i śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mleka, cukru wanilinowego, cukru i mąki ziemniaczanej ugotować budyń domowym sposobem. Można go zastąpić budyniem z paczki, ale dodać nieco mniej mleka aby budyń był gęsty.
Dobrze ostudzony budyń wymieszać z serkiem mascarpone.
2.Truskawki umyć, odciąć szypułki. Truskawki pokroić na małe kawałki i połowę z nich porozdzielać na dno szklanek ( ok 5-6 szklanek). Owoce zalać przygotowaną wcześniej galaretką truskawkową.
3.Na owoce w galaretce umieścić nasączone w likierze biszkopciki. Na biszkopcikach umieścić pozostałe truskawki.
4.Na truskawki umieścić krem budyniowy. Na kremie budyniowym zrobić ozdobny kleks z ubitej śmietany kremówki. Na kremówce umieścić połówki truskawek.
Porady
Śmietana przed ubiciem powinna być bardzo dobrze schłodzona.
Komentarze