Warianka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Łemkowskie smaki

  • 60 min

Składniki:

  • 1 l kwasu z kapusty kiszonej
    4 łyżki mąki
    1 liść laurowy
    1/2 łyżeczki mielonego kminku
    ząbek czosnku
    50 g słoniny
    800 g młodych ziemniaków

Warianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warianka 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach.

    Słoninę kroimy w drobną kostkę, smażymy na suchej patelni.

    Sok z kapusty zagotowujemy.

    Mąkę rozprowadzamy z wodą (około 500 ml), dodajemy do soku. Podgrzewamy i dodajemy liść, kminek oraz czosnek. Całość gotujemy ok. 20 min.

    Zupę podajemy ze skwarkami i ziemniakami.

Komentarze

Podobne przepisy