Warkocz orzechowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis dostałam od siostry

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    500g mąki tortowej
    25g drożdży
    150ml mleka
    50g cukru
    150g masła/margaryny
    1 jajko
    szczypta soli
    NADZIENIE:
    150g orzechów włoskich lub innych
    4 łyżki jogurtu naturalnego lub waniliowego
    75g cukru
    120g dżemu jasnego np.brzoskwiniowy

Warkocz orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Masa orzechowa rozsmarowana na cieście 1. CIASTO: Na stół wysypujemy mąkę, robimy w niej dołek i wkładamy /wlewamy wszystkie składniki. Wyrabiamy ciasto. Ciasto podsypać mąką i rozwałkować jak na strudel.
    NADZIENIE: Orzechy mielimy w blenderze na grubość jaka nam odpowiada. Jak już mamy zmielone dokładamy do blendera resztę składników i mieszamy razem.
    Gotowym nadzieniem smarujemy ciasto.
  • Zwinięte 2. Zawijamy jak strudel.
  • Przecinamy przez środek 3. Przecinamy nożem przez środek.
  • Warkocz gotowy do wypieku 4. Przeplatamy przecięte końce i wkładamy do foremki (moja foremka jest taka jak do babki tylko trochę większa).

Porady

Ciasto przed włożeniem do piekarnika można posmarować rozmąconym jajkiem. Ciasto przez orzechy włoskie nie należy do bardzo słodkich.

Komentarze

Podobne przepisy