Warkocze z mintaja i ryż z warzywami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Lekkie i pyszne danie

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:

    -filety z mintaja
    -2 marchewki
    -1 pietruszka
    -seler (nieduży)
    -por

    Składnik podstawowy dodatkowy:

    -ryż ( 3 torebki)

    Składniki robocze:

    -1 mała cebula
    -ok. 8 łyżek oleju
    -przyprawa uniwersalna
    -sól, pieprz
    -zioła prowansalskie
    suszona bazylia, oregano, majeranek

    Do dekoracji:

    - plasterki cytryny

Warkocze z mintaja i ryż z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety odmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. następnie rozcinamy na 3 części, zostawiając kawałek w całości. Z rozciętych części zaplatamy warkocz, a jego końce spinamy wykałaczką. W miseczce mieszamy olej z przyprawa uniwersalna, pieprzem i ziołami. Następnie nacieramy marynatą warkocze i odstawiamy do lodówki na min. 20 minut. Po tym czasie wkładamy je do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 40 min. w temp. 150 stopni.
  • 2. Ryż gotujemy 15 minut. Następnie płuczemy pod zimną wodą i odsączamy. Warzywa obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w dużą kostkę. Cebulę należy zeszklić na oleju, a następnie dodajemy do niej warzywa i podsmażamy ok. 10 minut. Dodajemy ryż, przyprawiamy solą, pieprzem i suszoną bazylią. Porządnie mieszamy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy