Warkocze z mintaja i ryż z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety odmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. następnie rozcinamy na 3 części, zostawiając kawałek w całości. Z rozciętych części zaplatamy warkocz, a jego końce spinamy wykałaczką. W miseczce mieszamy olej z przyprawa uniwersalna, pieprzem i ziołami. Następnie nacieramy marynatą warkocze i odstawiamy do lodówki na min. 20 minut. Po tym czasie wkładamy je do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 40 min. w temp. 150 stopni.
2.Ryż gotujemy 15 minut. Następnie płuczemy pod zimną wodą i odsączamy. Warzywa obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w dużą kostkę. Cebulę należy zeszklić na oleju, a następnie dodajemy do niej warzywa i podsmażamy ok. 10 minut. Dodajemy ryż, przyprawiamy solą, pieprzem i suszoną bazylią. Porządnie mieszamy
Komentarze