Zapraszam na pyszną warstwową sałatkę z ryżem jaśminowym oraz tuńczykiem z dodatkami. Sałatka jest prosta w przygotowaniu i tania. Idealna na kolację lub na przystawkę. Polecam
60 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
1/3 szkl ryżu jaśminowego
3/4 szkl wody
puszka tuńczyka w sosie własnym
1/3 ogórka zielonego
3 duże rzodkiewki
1 dymka ze szczypiorkiem
3 czubate łyżeczki majonezu
sól, pieprz
Warstwowa sałatka ryżowa z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy, aż wchłonie wodę i studzimy. Tuńczyka odsączamy z sosu na sitku. Ogórka kroimy w kosteczkę i osuszamy ręcznikiem papierowym. Rzodkiewki kroimy w kosteczkę i również osuszamy. Dymkę ze szczypiorkiem drobno kroimy. Przygotowujemy 3 szklanki i nakładamy po kolei: ryż, tuńczyka, ogórka, rzodkiewki (posypujemy poszczególne warstwy solą i pieprzem). Na górze układamy majonez i posypujemy pokrojoną dymką ze szczypiorkiem.
Komentarze