Warstwowa sałatka śledziowo-jarzynowa

0 (0 ocen)

Efektownie wyglądająca, szybka w wykonaniu sałatka

Składniki:

  • 4 płaty śledzi "matias" - wymoczone
    6 średnich ziemniaków
    3 marchewki
    4 ogórki kiszone
    3 jajka ugotowane na twardo
    1 średnia czerwona cebula
    5-6 łyżek majonezu
    sól,pieprz kolorowy

Warstwowa sałatka śledziowo-jarzynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i marchewkę szorujemy, gotujemy w łupinkach- studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach do osobnych naczyń. Ogórki także ścieramy i odciskamy. Śledzie i cebulę kroimy w drobną kostkę.
  • 2. Do przezroczystego naczynia dajemy połowę ziemniaków- dociskamy, przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy majonezem. Na ziemniaki rozsypujemy równomiernie cebulę, a na cebulę wykładamy śledzie. Następnie kładziemy warstwę ogórków- dociskamy, smarujemy majonezem. Na ogórki dajemy resztę ziemniaków, przyprawiamy solą i pieprzem, wykładamy marchewkę-dociskamy i smarujemy resztą majonezu.
    Na wierzch ścieramy ugotowane na twardo jajka - oprószamy grubo mielonym pieprzem.

Komentarze

Podobne przepisy