Moja sałatka jest nie tylko smaczna i zdrowa, ale również kolorowo urozmaici przyjęcie, czy obiad.
20 min
Składniki:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
puszka kukurydzy,
20 dag żółtego sera,
10 jaj,
3 średniej wielkości cebule,
kilka ogórków kiszonych,
papryka do dekoracji,
duży jogurt naturalny,
sól, pieprz, zioła do smaku.
Warstwowa sałatka z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy 10 jajek na twardo.
Na sam spód niewysokiego, ale szerokiego naczynia rozkładamy odsączoną z zalewy kukurydzę, nakrywamy kukurydzę cienką warstwę jogurtu naturalnego, całość lekko solimy i pieprzymy.
2.Dalej kroimy ugotowane na twardo jajka w średniej wielkości kostkę i układamy na warstwie jogurtu, następnie układamy warstwę tuńczyka (również odsączamy go z zalewy).
3.Na tuńczyka wylewamy cienką warstwę jogurtu, solimy go i pieprzymy. Na jogurt układamy drobno posiekaną cebulę, następnie starty ser żółty. Na warstwę sera rozlewamy ostatnią warstwę jogurtu,który solimy, pieprzymy i posypujemy ziołami.
4.Ostatnią, górną warstwę stanowią drobno pokrojone i odciśnięte z wody ogórki kiszone. Całość przystrajamy pokrojoną w poprzek papryką. Smacznego!
Porady
Wybierzmy najlepiej gęsty jogurt naturalny typu greckiego.
Komentarze