Warstwowa sałatka z tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Moja sałatka jest nie tylko smaczna i zdrowa, ale również kolorowo urozmaici przyjęcie, czy obiad.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
    puszka kukurydzy,
    20 dag żółtego sera,
    10 jaj,
    3 średniej wielkości cebule,
    kilka ogórków kiszonych,
    papryka do dekoracji,
    duży jogurt naturalny,
    sól, pieprz, zioła do smaku.

Warstwowa sałatka z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy 10 jajek na twardo.

    Na sam spód niewysokiego, ale szerokiego naczynia rozkładamy odsączoną z zalewy kukurydzę, nakrywamy kukurydzę cienką warstwę jogurtu naturalnego, całość lekko solimy i pieprzymy.
  • 2. Dalej kroimy ugotowane na twardo jajka w średniej wielkości kostkę i układamy na warstwie jogurtu, następnie układamy warstwę tuńczyka (również odsączamy go z zalewy).
  • 3. Na tuńczyka wylewamy cienką warstwę jogurtu, solimy go i pieprzymy. Na jogurt układamy drobno posiekaną cebulę, następnie starty ser żółty. Na warstwę sera rozlewamy ostatnią warstwę jogurtu,który solimy, pieprzymy i posypujemy ziołami.
  • 4. Ostatnią, górną warstwę stanowią drobno pokrojone i odciśnięte z wody ogórki kiszone. Całość przystrajamy pokrojoną w poprzek papryką. Smacznego!

Porady

Wybierzmy najlepiej gęsty jogurt naturalny typu greckiego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy