Warzywa Zapiekane Pod Pierzynką Ziemniaczaną wersja odwrócona

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Szybki i prosty przepis na wykorzystanie ziemniaków.

  • 35 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 opakowania bukietu mrożonych warzyw
    puszka kukurydzy
    około 300 g puree ziemniaczanego (mogą to być wczorajsze ziemniaki)
    1 łyżka masła
    3 łyżki słodkiej śmietanki 18 %
    3-4 łyżki startego żółtego sera
    1 łyżka startego dojrzewającego twardego sera o wyrazistym smaku (użyłam gran padano)
    ewentualnie szczypta gałki muszkatałowej
    sól, pieprz do smaku

Warzywa zapiekane pod pierzynką ziemniaczaną wersja odwrócona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mrożone warzywa blanszujemy w wodzie (podgotowujemy przez około 5-10 minut)
    2. Ziemniaki jeśli są wczorajsze, przegniatamy/przeciskamy przez prasę i przekładamy na patelnie razem z masłem. Podgrzewając aby masło się rozpuściło, następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy sól, pieprz, ewent. gałkę, 2 łyżki sera żółtego i śmietankę. Mieszamy całość i odstawiamy.
    3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, następnie przekładamy podgotowane warzywa, kukurydzę,na wierzch wykładamy puree ziemniaczane, a na sam koniec posypujemy reszta sera żółtego oraz sera dojrzewającego. Pieczemy w 180 stop. przez około 20 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy