Warzywna potrawka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę po umyciu oczyściłem z uszkodzonych liści , wyciąłem głąb . Liście pokroiłem na małe kawałki. Paprykę pokroiłem w cienkie paski . Cebulę pokroiłem w drobną kostkę.
W dużej , głębokiej patelni ,rozgrzałem olej. Zeszkliłem na nim paprykę i cebulę. Następnie dodałem kapustę / lepiej pokroić w większe kawałki / u mnie zbyt drobno tym razem. Dusiłem na małym ogniu , mieszałem od czasu do czasu.
Wsypałem soczewicę i chwilę poddusiłem , po chwili podlałem bulionem, zwiększyłem ogień , doprowadziłem do wrzenia i zagotowałem ok. 2 min. . Po zredukowaniu płomienia dusiłem jeszcze na wolnym ogniu ok. 10 min.
Kiełki opłukałem i po osączeniu dodałem do warzyw tuż przed końcem gotowania.
Przyprawiłem solą , pieprzem i oregano.
Komentarze