Warzywna zapiekanka

0 (0 ocen)

  • 45 min

Zapiekane warzywa idealne jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa.

  • 45 min

Składniki:

  • ok. 6 ziemniaków
    pół kg brukselki
    30 dkg fasolki szparagowej
    2 marchewki
    pół pora
    2 ząbki czosnku
    ser żółty
    łyżeczka curry
    szczypta suszonego lubczyku
    łyżeczka ziół prowansalskich
    sól
    olej

Warzywna zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki lekko podgotowujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i pozostawiamy by trochę przestygły.
    Do miseczki wlewamy ok. 2 łyżek oleju, dodajemy curry, lubczyk, zioła prowansalskie i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy ziemniaki i dokładnie mieszamy.
  • 2. Brukselkę oczyszczamy i zdejmujemy z niej pierwsze zewnętrzne listki. Fasolkę szparagową obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę i por kroimy w plasterki. Warzywa wrzucamy do gotującej się, posolonej wody na ok. 10 minut by lekko zmiękły ale wciąż były "al dente".
  • 3. Ziemniaki wkładamy do naczynia żaroodpornego (nie ma potrzeby smarowania go już tłuszczem ponieważ mają "na sobie" marynatę), na nie wykładamy pozostałe warzywa. Wszystko posypujemy startym żółtym serem.
  • 4. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut.

Porady

Jeśli chcemy by brukselka i fasolka zachowały ładny zielony kolor, wystarczy gotując je dodać do wody łyżeczkę cukru i odrobinę soku z cytryny.

Komentarze

Podobne przepisy