Zapiekane warzywa idealne jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa.
45 min
Składniki:
ok. 6 ziemniaków
pół kg brukselki
30 dkg fasolki szparagowej
2 marchewki
pół pora
2 ząbki czosnku
ser żółty
łyżeczka curry
szczypta suszonego lubczyku
łyżeczka ziół prowansalskich
sól
olej
Warzywna zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki lekko podgotowujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i pozostawiamy by trochę przestygły.
Do miseczki wlewamy ok. 2 łyżek oleju, dodajemy curry, lubczyk, zioła prowansalskie i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy ziemniaki i dokładnie mieszamy.
2.Brukselkę oczyszczamy i zdejmujemy z niej pierwsze zewnętrzne listki. Fasolkę szparagową obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę i por kroimy w plasterki. Warzywa wrzucamy do gotującej się, posolonej wody na ok. 10 minut by lekko zmiękły ale wciąż były "al dente".
3.Ziemniaki wkładamy do naczynia żaroodpornego (nie ma potrzeby smarowania go już tłuszczem ponieważ mają "na sobie" marynatę), na nie wykładamy pozostałe warzywa. Wszystko posypujemy startym żółtym serem.
4.Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut.
Porady
Jeśli chcemy by brukselka i fasolka zachowały ładny zielony kolor, wystarczy gotując je dodać do wody łyżeczkę cukru i odrobinę soku z cytryny.
Komentarze