Warzywne carpaccio

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Na co dzień zajmuję się księgowością, a ostatnio zdrowym odżywianiem. Mój mąż dopiero poznaje polską kuchnię i moje możliwości kulinarne.

Składniki:

  • Na 4 porcje:
    ● 4-5 dużych pomidorów
    ● 2 małe cukinie
    ● 4 ząbki czosnku
    ● 3 łyżeczki oliwy
    ● 2 łyżki octu balsamicznego
    ● świeżo zmielony czarny pieprz

Warzywne carpaccio - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzamy, zdejmujemy
    skórkę i kroimy
    w poprzek na dosyć cienkie
    plasterki.
  • 2. Cukinie myjemy, osuszamy
    i kroimy wzdłuż – koniecznie
    ze skórką – za pomocą obieraczki
    do ziemniaków na długie
    cieniutkie plastry. Czosnek
    obieramy i kroimy na bardzo
    cieniutkie plasterki.
  • 3. Pokrojone warzywa wykładamy
    na talerz. Jako pierwszą
    warstwę układamy pomidory,
    a następnie plastry cukinii.
    Całość posypujemy plasterkami
    czosnku, polewamy oliwą
    oraz octem. Oprószamy pieprzem
    i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2010

Komentarze

Podobne przepisy