3/4 szklanki świeżego groszku,
kilka łyżek ciecierzycy (namoczonej przez kilka godzin),
pół dużego kalafiora,
3 marchewki,
pietruszka,
pół małego selera,
3 ziemniaki,
garść jarmużu lub szpinaku,
2 duże pomidory,
łyżka przecieru pomidorowego,
mały por lub cebula,
2 duże ząbki czosnku,
ok. 4-5 szklanek domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego,
łyżka masła,
sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka i/lub ostra papryka,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki i/lub koperku,
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
Warzywny gulasz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki, pietruszkę, ziemniaki i seler pokroić w kostkę. Wraz z porem pokrojonym w plasterki przesmażyć je na maśle, aż do zrumienienia. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek, wymieszać, wrzucić pokrojone w kostkę pomidory, ciecierzycę i zalać wszystko bulionem (płynu ma być tylko tyle, by odrobinę przykryło warzywa). W połowie gotowania jarzyn dodać różyczki kalafiora i groszek, na sam koniec wrzucić jarmuż lub szpinak, całość doprawić. Zagęścić danie odrobiną mąki rozmieszanej wcześniej z 1/4 szklanki bulionu. Podawać z ulubionym pieczywem.
Komentarze