Warzywny gulasz

0 (0 ocen)

  • 35 min

Pyszne dania nie tylko dla wegetarian.

  • 35 min

Składniki:

  • na 3-4 porcje:

    3/4 szklanki świeżego groszku,
    kilka łyżek ciecierzycy (namoczonej przez kilka godzin),
    pół dużego kalafiora,
    3 marchewki,
    pietruszka,
    pół małego selera,
    3 ziemniaki,
    garść jarmużu lub szpinaku,
    2 duże pomidory,
    łyżka przecieru pomidorowego,
    mały por lub cebula,
    2 duże ząbki czosnku,
    ok. 4-5 szklanek domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego,
    łyżka masła,
    sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka i/lub ostra papryka,
    kilka łyżek posiekanej natki pietruszki i/lub koperku,
    1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

Warzywny gulasz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki, pietruszkę, ziemniaki i seler pokroić w kostkę. Wraz z porem pokrojonym w plasterki przesmażyć je na maśle, aż do zrumienienia. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek, wymieszać, wrzucić pokrojone w kostkę pomidory, ciecierzycę i zalać wszystko bulionem (płynu ma być tylko tyle, by odrobinę przykryło warzywa). W połowie gotowania jarzyn dodać różyczki kalafiora i groszek, na sam koniec wrzucić jarmuż lub szpinak, całość doprawić. Zagęścić danie odrobiną mąki rozmieszanej wcześniej z 1/4 szklanki bulionu. Podawać z ulubionym pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy