Warzywny sos z soczewicą

0 (0 ocen)

Idealny do pizzy, makronu, i innych dań.

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii ( waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych )
    3 duże cebule
    2 duże czerwone papryki
    2 szk ugotowanej czerwonej soczewicy
    3 marchewki
    450 g koncentratu pomidorowego
    1 op ziół prowansalskich
    250 g cukru
    100 g miodu lipowego
    1,5 łyżki chili w proszku
    1,5 łyżki słodkiej papryki
    1 szk octu
    sól do smaku

Warzywny sos z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki umyć i usunąć gniazda nasienne, cebule i marchewki obrać i umyć.
    W maszynce do mielenia mięsa na średnim sitku zmielić cukinię, paprykę i marchewkę a cebulę posiekać w rozdrabniaczu.
    Wszystkie zmielone składniki umieścić w garnku, dodać ugotowaną soczewicę oraz cebulę a także pozostałe przyprawy ale bez octu i gotować od czasu do czasu mieszając 40 minut ( pod przykryciem ).
    Po tym czasie wlać ocet i gotować 10 minut.
  • 2. Sos przestudzić, rozlać do wyparzonych słoików, zakręcić zakrętkami.
    Na dno garnka ułożyć ściereczkę, wstawić słoiki, wlać na 3/4 wysokości słoików wodę i pasteryzowac 40 minut od zagotowania.
    Zapasteryzowane słoiki wyjąć z garnka i wystudzić, schować w chłodne miejsce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy