Waterzooi

0 (0 ocen)

  • 45 min

:) Kuchnia belgijska

  • 45 min

Składniki:


  • 2 łyżki masła
    2 marchewki
    2 pory
    2 ziemniaki
    1,5 l bulionu drobiowego
    2 liście laurowe
    4 gałązki natki pietruszki +garść posiekanej natki
    4 gałązki tymianku
    4 (pojedyncze) filety z kurczaka
    100 ml śmietany 18%
    1 żółtko
    sól ,pieprz biały

Waterzooi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew i ziemniaki pokroiłem w kostkę ,pora posiekałem. W garnku roztopiłem masło i podsmażyłem warzywa. Następnie zalałem bulionem ,dodałem związany bukiecik natkę ,tymianek oraz liście laurowe i zagotowałem. Wrzuciłem filety z kurczaka ,zmniejszyłem ogień do minimum i gotowałem pod przykryciem 15 min. Po tym czasie wyjąłem kurczaka ,pokroiłem na kawałki. Śmietanę wymieszałem z żółtkiem ,połączyłem z kilkoma łyżkami gorącej zupy ,wlałem do pozostałej zupy i mieszałem przez ok. 3 min (należy nie gotować). Kurczaka włożyłem z powrotem do zupy ,posypałem posiekaną natką pietruszki ,doprawiłem do smaku. Podałem z bagietką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy