Wątroba z warzywami

0 (0 ocen)

Pyszna wątroba z dzika połączona z lekko chrupiącymi warzywami

Składniki:

  • około pół kg wątroby u mnie z dzika
    duża cebula
    marchewka
    kawałek pora
    kiełki fasoli mung
    kilka suszonych grzybów mun
    mała czerwona papryka
    mała żółta papryka
    garść mrożonego groszku
    garść groszku cukrowego, może być również mrożony
    sos sojowy
    curry
    około 50 ml madery
    2 łyżki sklarowanego masła

Wątroba z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby mun moczymy około 20 min by zwiększyły swoją objętość. Następnie kroimy je w paseczki.
  • 2. Marchewkę kroimy w zapałkę, cebulę i pora w półplasterki, papryki w kostkę.
  • 3. Wątrobę oczyszczamy. Następnie kroimy w plasterki.
  • 4. Wątrobę obsmażamy na rozgrzanym maśle. Dodajemy cebulę, następnie resztę warzyw i pokrojone grzyby. Dusimy pod przykryciem około 5 min. Po tym czasie podlewamy maderą, sosem sojowym, posypujemy curry. Dusimy jeszcze kilka minut. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Porady

Wątrobę z dzika możemy zastąpić wieprzową.

Komentarze

Podobne przepisy