Pyszna wątroba z dzika połączona z lekko chrupiącymi warzywami
Składniki:
około pół kg wątroby u mnie z dzika
duża cebula
marchewka
kawałek pora
kiełki fasoli mung
kilka suszonych grzybów mun
mała czerwona papryka
mała żółta papryka
garść mrożonego groszku
garść groszku cukrowego, może być również mrożony
sos sojowy
curry
około 50 ml madery
2 łyżki sklarowanego masła
Wątroba z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby mun moczymy około 20 min by zwiększyły swoją objętość. Następnie kroimy je w paseczki.
2.Marchewkę kroimy w zapałkę, cebulę i pora w półplasterki, papryki w kostkę.
3.Wątrobę oczyszczamy. Następnie kroimy w plasterki.
4.Wątrobę obsmażamy na rozgrzanym maśle. Dodajemy cebulę, następnie resztę warzyw i pokrojone grzyby. Dusimy pod przykryciem około 5 min. Po tym czasie podlewamy maderą, sosem sojowym, posypujemy curry. Dusimy jeszcze kilka minut. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Komentarze