Wątróbka drobiowa w cebuli i jabłkach

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Wątróbka lubi towarzystwo cebuli i jabłek,ma lekko słodkawy smak,w tej wersji smakuje również dzieciom.

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
    2 średnie cebule
    1 duże czerwone jabłko
    oliwa
    mąka
    sól
    pieprz

Wątróbka drobiowa w cebuli i jabłkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Wątróbki oczyszczamy,myjemy i pozostawiamy na ręczniku papierowym do obcieknięcia.
    2.Cebule kroimy w pióra,szklimy na rozgrzanej oliwie,wyciagamy na talerzyk,tłuszcz na patelni zostawiamy do smażenia wątróbek.
    3.Jabłko myjemy,kroimy na szesnastki,usuwamy gniazda nasienne.
    4.Wątróbkę opruszamy solą i pieprzem,obtaczamy w mące,kładziemy na patelnię,obsmażamy z obu stron,podlewamy wodą,chwilę smażymy,dodajemy zeszkloną cebulę i pokrojone jabłko,dusimy 25 minut na małym ogniu.Podajemy z duszonymi ziemniakami.

Porady

Sosu nie trzeba zagęszczać ,ponieważ wątróbki są obtaczane w mące przez co uzyskujemy lekko gęsty sos.

Komentarze

Podobne przepisy