Wątróbka drobiowa w cebuli i jabłkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Wątróbki oczyszczamy,myjemy i pozostawiamy na ręczniku papierowym do obcieknięcia.
2.Cebule kroimy w pióra,szklimy na rozgrzanej oliwie,wyciagamy na talerzyk,tłuszcz na patelni zostawiamy do smażenia wątróbek.
3.Jabłko myjemy,kroimy na szesnastki,usuwamy gniazda nasienne.
4.Wątróbkę opruszamy solą i pieprzem,obtaczamy w mące,kładziemy na patelnię,obsmażamy z obu stron,podlewamy wodą,chwilę smażymy,dodajemy zeszkloną cebulę i pokrojone jabłko,dusimy 25 minut na małym ogniu.Podajemy z duszonymi ziemniakami.
Porady
Sosu nie trzeba zagęszczać ,ponieważ wątróbki są obtaczane w mące przez co uzyskujemy lekko gęsty sos.
Komentarze