wątróbka drobiowa w śmietanie

0 (0 ocen)

Tą potrawą zachęciłam do jedzenia wątróbki mojego męża- zdecydowanego przeciwnika wszelkiego ,co tylko wątróbkę zawierało

Składniki:

  • 2 świeże papryki
    2 cebule
    4 spore marchewki
    50dag wątróbki drobiowej
    olej do smażenia
    szkl śmietany 36%
    majeranek
    sól pieprz
    musztarda

Wątróbka drobiowa w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę moczę na noc w mleku. Nastepnego dnia płuczę i osuszam. Papryki,cebule kroimy w ''piórka''. Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa wrzucamy do garnka i smażymy. W tym czasie wątróbkę oczyszczamy z błonek. Do podduszonych warzyw dodajemy wątrobkę, sól pieprz, majeranek i musztardę...wszystkiego do smaku.Dolewamy ok szklanką wody.
    Dusimy do miękkości wątróbki. Wlewamy śmietanę i podduszamy aż sos zgęstnieje.

Porady

Rewelacyjnie smakuje z ugotowaną kaszą gryczaną i papryką konserwową, lub ogórkami kiszonymi

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy