Wątróbka duszona z warzywami

0 (0 ocen)

To danie nie wymaga zbyt wielu przypraw ponieważ smaku nadaje różnorodność warzyw, od ostrej czerwonej papryki po słodką kukurydzę z puszki. Znakomity obiad!

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
    Przyprawa do mięsa
    1 czerwona papryka
    1 żółta papryka
    285 g kukurydzy (1 puszka)
    6 dużych pieczarek
    1 marchew
    6 ziemniaków
    2 cebule
    Ostra czerwona papryka
    Słodka czerwona papryka
    Sól
    Pieprz
    1 szklanka wody
    Olej do smażenia

Wątróbka duszona z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy przyprawą do mięsa. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju w garnku. Po 5 minutach dodajemy wątróbkę, podsmażamy. Czerwoną oraz żółtą paprykę, pieczarki, obraną marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Warzywa wraz z kukurydzą z puszki dodajemy do mięsa. Wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy oraz podlewamy wodą. Dusimy do miękkości warzyw (około 30 minut na mniejszym ogniu). Podałam z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy