Wątróbka po berlińsku

0 (0 ocen)

  • 20 min

wątróbka cielęca w towarzystwie cebulki i plasterków jabłka w panierce w mąki pełnoziarnistej. Miłośnicy wątróbki z pewnością docenią jej smak:)

  • 20 min

Składniki:

  • 250g wątróbki cielęcej
    1 jabłko (słodko-winne)
    1 cebula
    2 łyżki mąki pełnoziarnistej
    2 łyżki koniaku
    3 łyżki masła klarowanego
    1 łyżeczka soku z cytryny
    sól, biały pieprz, majeranek
    szczypiorek do dekoracji

Wątróbka po berlińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z jabłka usunąć gniazdo nasienne, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w mące. Na patelni roztopić łyżkę masła, usmażyć plasterki jabłka (po ok 1 minucie z każdej strony), przełożyć do głębokiego rondelka i trzymać na minimalnym ogniu bez przykrycia.
    Cebulę pokroić w talarki, obsmażyć na łyżce masła na złoto.

  • 2. Wątróbkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, powycinać błonki, żyłki, pokroić w plasterki o grubości ok 7mm, obtoczyć w mące. Na patelni rozpuścić pozostałe masło, wyłożyć wątróbkę, smażyć ok 3 minut z jednej strony, odwrócić, smażyć kolejne 3 minuty, pod koniec smażenia wlać koniak, poczekać aż odparuje, wątróbkę doprawić do smaku.
    Na talerz wyłożyć kawałki jabłka, wątróbki i cebulkę, udekorować posiekanym szczypiorkiem.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy