Wątróbka po berlińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z jabłka usunąć gniazdo nasienne, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w mące. Na patelni roztopić łyżkę masła, usmażyć plasterki jabłka (po ok 1 minucie z każdej strony), przełożyć do głębokiego rondelka i trzymać na minimalnym ogniu bez przykrycia.
Cebulę pokroić w talarki, obsmażyć na łyżce masła na złoto.
2.Wątróbkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, powycinać błonki, żyłki, pokroić w plasterki o grubości ok 7mm, obtoczyć w mące. Na patelni rozpuścić pozostałe masło, wyłożyć wątróbkę, smażyć ok 3 minut z jednej strony, odwrócić, smażyć kolejne 3 minuty, pod koniec smażenia wlać koniak, poczekać aż odparuje, wątróbkę doprawić do smaku.
Na talerz wyłożyć kawałki jabłka, wątróbki i cebulkę, udekorować posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Komentarze