Wątróbka smażona z cebula i jabłkiem

0 (0 ocen)

Wątróbkę indyczą przygotowałam na obiad, dodałam do niej jabłko, wyszła bardzo smaczna i aromatyczna. Podałam ją z ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Moja rodzina stwierdziła że już innej nie chce tylko z jabłkiem.

Składniki:

  • 0,5 kilogram wątróbki indyczej
    3 cebule
    1 duże jabłko
    1/4 szklanki mąki pszennej
    Sól
    Majeranek
    Olej do smażenia

Wątróbka smażona z cebula i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę obtaczamy w mące, obsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obydwu stron, przekładamy na talerz. Cebulę obieramy, kroimy w pół plastry, smażmy na rozgrzanym oleju, lekko solimy. Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki, dodajemy do cebuli i razem smażmy do momentu aż jabłka będą miękkie. Dodajemy usmażoną wątróbkę, razem smażmy przez kilka minut, doprawiamy do smaku solą oraz majerankiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy