Wątróbka w pieczarkowym sosie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Danie może wygląda trochę niezbyt ciekawie ale jest smaczne.

  • 30 min

Składniki:

  • wątroba wieprzowa 40 dag
    cebula 1 szt
    pieczarki 10- 12 szt
    jabłko 1/2 duże
    marchew 1 szt
    mąka
    przyprawa uniwersalna
    masło

Wątróbka w pieczarkowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki i jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, cebulę drobno pokroić. Oprószyć wszystko mąką.
    Wątrobę umyć i osuszyć. Przekroić na większe kawałki np 3 podłużne. Obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju.
    Na drugiej patelni rozgrzać mocno masło i dodać pieczarki z jabłkiem i cebulą oraz marchew. Lekko podsmażyć i podlać trochę wodą. Doprawić do smaku. Jeśli trzeba zagęścić mąką.
    Kawałki wątroby pokroić na plastry i polać sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy