Wątróbka w sosie musztardowym

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • ok. 1/2 kg wątróbki drobiowej
    3 cebule
    1/2 szklanki bulionu (można użyć z kostki)
    1/3 szklanki śmietany 30%
    ok. 1 - 2 łyżeczki mąki
    ok. 2 łyżki musztardy
    majeranek
    pieprz
    sól


Wątróbka w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytą wątróbkę namoczyć w mleku i zostawić na ok. 2 godz., opłukać zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Podsmażyć na patelni, na rozgrzanym oleju. Przełożyć do garczka.
  • 2. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, po czym dodać do niej mąkę i chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać bulion. Zagotować, dodać majeranek i musztardę, wymieszać i przelać do wątróbki.
  • 3. Dusić na małym ogniu ok. 10 - 20 min. Pod koniec doprawić solą i dodać śmietanę.

Porady

Tak przygotowaną wątróbkę podaje z makaronem i posypuję posiekaną natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy