Wątróbka w sosie z czerwonego wina na sałacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na patelni.
2.Zalewamy winem, gdy wino odparuje dodajemy musztardę i chwilę dusimy wątróbkę.Przyprawiamy w/g upodobań - ja dodaję odrobinę soli i znaczną ilość pieprzu.
3.W tym czasie sałatę płuczemy, rwiemy na kawałki, układamy na talerzach kroimy pomidorka - mogą być pół księżyce, przyprawiamy solą i pierzem.
4.Do duszonej wątróbki dodajemy śmietanę i czekamy aż sos nam się zagotuje,
5.Układamy wątróbkę na sałacie i polewamy całość sosem.
6.Próbowałam obu wersji, na ciepło i na zimno. Trudno mi powiedzieć która jest lepsza.
Komentarze