Wątróbka w winie

0 (0 ocen)

Gotuję codziennie dla mojej rodziny dlatego staram się aby moje potrawy były smaczne i ładnie podane.

Składniki:

  • 60 dag wątróbki drobiowej
    3 cebule
    6 łyżek oleju rzepakowego
    150 ml czerwonego lub białego półwytrawnego wina
    2 łyżeczki musztardy delikatesowej
    łyżeczka musztardy sarepskiej
    sól i pieprz
    2 łyżki ziół prowansalskich
    3 łyżki śmietany
    2 ząbki czosnku
    ostra papryka
    szczypiorek

Wątróbka w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę oczyszczamy zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Po tym, czasie odcedzamy, kroimy na mniejsze części a cebulę kroimy w kostkę. Wątróbkę wraz z cebulą podsmażamy na oleju. Gdy cebula się zeszkli wlewamy wino i dusimy do całkowitego odparowania wina. Po tym czasie do wątróbki dodajemy obie musztardy, przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, ostrą papryką.Jeszcze przez chwilę smażymy często mieszając a na samym końcu dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy