Wątróbka z karmelizowaną cebulą i truskawkami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wątróbka na słodko... Z cebulką, truskawkami i porto...

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - wątróbka wieprzowa: 400 gramów
    - truskawki: 100 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - cukier: 4 łyżki
    - masło: 1 łyżka
    - porto: 3 łyżki

Wątróbka z karmelizowaną cebulą i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę obsmażamy na oleju, trzymamy w cieple. Solimy dopiero po usmażeniu, aby nie stwardniała.
    W rondelku rozpuszczamy cukier, w momencie, kiedy zacznie tworzyć się karmel, dodajemy masło i cebulę, smażymy około 5 minut. Dodajemy pokrojone na pół truskawki, smażymy około minuty i wlewamy porto. Mieszamy dokładnie.
  • 2. Wątróbkę wykładamy na ogrzany talerz, polewamy sosem, dokoła układamy cebulę i truskawki. Podajemy z bagietką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy