Wątróbka z nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wątróbka podawana jest na wiele sposobów. Ja proponuję pieczoną wątróbkę nadziewaną wędzonym boczkiem. Pycha.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • •600 g wątróbki wieprzowej
    •2 łyżki oleju rzepakowego
    •150 g boczku wędzonego surowego
    •duża cebula cukrowa
    •łyżeczka majeranku
    •pieprz czarny młotkowany z kolendrą
    •jajko
    •2 łyżki bułki tartej
    •gałązka rozmarynu
    •jabłka
    •sól do smaku

Wątróbka z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojony w kosteczkę boczek wędzony. Smażyć na bardzo małym ogniu.

    Cebulę pokroić w kostkę i dodać do boczku. Po zeszkleniu cebuli , patelnię wystudzić.

    Wątróbkę oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem zrobić kieszeń. W salaterce wymieszać boczek z cebulą z jajkiem, majerankiem, pieprzem i bułką tartą.

    Nadziać wątróbkę, a otwór zapiąć wykałaczką. Naczynie żaroodporne posmarować olejem i ułożyć wątróbkę też delikatnie posmarowaną olejem.

    Dodać jabłka, rozmaryn. Przykryć i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. godzinę.

    Po wyjęciu z piekarnika wątróbkę posolić. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy