Wątróbka z sosem żurawinowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Należę do miłośników wątróbki i żurawiny. A że żurawina jest zdrowa, wątróbka polecana na wzrost żelaza to połączenie idealne dla mnie. Moja rodzina uwielbia wątróbkę i co jakiś czas gości u mnie na stole.

  • 20 min

Składniki:


  • 50 dkg wątróbki drobiowej
    3 cebule białe
    1 jabłko
    sól, pieprz
    olej
    natka pietruszki

    sos żurawinowy:
    2/3 szklanki żurawiny świeżej
    1 pomarańcza
    1/2 szklanki wina czerwonego
    1/2 jabłka
    sól, pieprz
    1 łyżka miodu

Wątróbka z sosem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sos żurawinowy 1.

    Żurawinę płuczę, przekładam do rondelka, dolewam wino, dodaję sok z pomarańczy, pokrojone jabłko i na wolnym ogniu duszę. Kiedy żurawina zacznie robić się miękka a sos redukować dodaję miód, doprawiam solą, pieprzem. Wątróbkę podaję z sosem posypuję natką.
  • cebula podsmażona 2. Wątróbkę oczyszczam z błon. Cebule obieram i kroję w piórka. Jabłko obieram i kroję w plastry. Na oleju przesmażam cebulę, odkładam na talerz.
  • wątróbka podsmażona 3. Na tej samej patelni przesmażam wątróbkę, dodaję jabłko pokrojone, pod koniec posypuję solą, pieprzem, dodaję cebulę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy