Należę do miłośników wątróbki i żurawiny. A że żurawina jest zdrowa, wątróbka polecana na wzrost żelaza to połączenie idealne dla mnie. Moja rodzina uwielbia wątróbkę i co jakiś czas gości u mnie na stole.
Wątróbka z sosem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Żurawinę płuczę, przekładam do rondelka, dolewam wino, dodaję sok z pomarańczy, pokrojone jabłko i na wolnym ogniu duszę. Kiedy żurawina zacznie robić się miękka a sos redukować dodaję miód, doprawiam solą, pieprzem. Wątróbkę podaję z sosem posypuję natką.
2.Wątróbkę oczyszczam z błon. Cebule obieram i kroję w piórka. Jabłko obieram i kroję w plastry. Na oleju przesmażam cebulę, odkładam na talerz.
3.Na tej samej patelni przesmażam wątróbkę, dodaję jabłko pokrojone, pod koniec posypuję solą, pieprzem, dodaję cebulę.
Komentarze