Wątróbki drobiowe z jabłami

0 (0 ocen)

  • 60 min

delikatne i smaczne, danie, które rozpływa się w ustach to same zalety, a do tego nie wymaga wielkiego nakładu pracy

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg wątróbek drobiowych
    1/2 szklanki białego wytrawnego wina
    3 duże jabłka
    3 cebule
    mąka do panierowania
    sól
    pieprz
    majeranek
    olej

Wątróbki drobiowe z jabłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wątróbki drobiowe  z jabłkami 1. Wątróbki opłukuję, osuszam, usuwam błonkę, obtaczam w mące i podsmażam na rumiano z obu stron.
  • wątróbki drobiowe z jabłkami 2. Jabłka myję, osuszam, kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne, a następnie kroje na ósemki. Układam na podsmażonej wątróbce.
  • wątróbki drobiowe  z jabłkami 3. Cebulę podsmażam na niewielkiej ilości tłuszczu, aż będzie szklista i przekładam na wątróbki z ułożonymi jabłkami. Całość posypuję przyprawami, podlewam winem i duszę 5-10 min, mieszając od czasu do czasu, by się nie przypaliły. Gotowe dosalam do smaku i podaję z ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy