Wątróbkowa zapiekanka

0 (0 ocen)

  • 40 min

Taki wątróbkowy farsz ma wiele zastosowań ,nadaje się zarówno do zapiekanek jak i na nadzienie do pierogów,równie dobrze smakuje jako dodatek do pieczywa w formie pasty.

  • 40 min

Składniki:

  • 450 g wątróbki drobiowej
    100 g słoniny
    3 małe cebule
    1 mała czerwona papryka
    2 jajka ugotowane na twardo
    2 podłużne bułki
    ser żółty
    sól i pieprz do smaku
    3 łyżki masła
    natka pietruszki

Wątróbkowa zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2b7tnei 1. Wątróbkę oczyścić,opłukać,pokroić w plastry.2 cebule obrać,pokroić w półkrążki,razem z wątróbką i pokrojoną w kostkę słoniną podsmażyć, skropić wodą i dusić pod przykryciem przez około 15 minut-często mieszając.Następnie przestudzić i przepuścić razem z jajkami przez maszynkę ,doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • image-21g9moc 2. Bułki przekroić ,posmarować masłem,nałożyć farsz.
  • image-0gar17r 3. Paprykę oczyścić ,pokroić w drobną kostkę,nałożyć na farsz,posypać startym serem,zapiec w piekarniku.Gotowe zapiekanki posypać drobno pokrojoną i usmażoną cebulką , udekorować natką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.86 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Zapiekanka gyros

4.86 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Zapiekanka gyros

Kasia_S przepyszna, moja rodzina sama się o nią upomina 1 godz. 30 min