WCIĘTA PANIENKA

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

POEZJA SMAKU DLA SMAKOSZY KAWY

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 GRAM MASCARPONE
    1 ŻÓŁTKO
    0,5 SZKLANKI LIKIERU KAWOWEGO
    3 ŁYŻECZKI KAWY ROZPUSZCZALNEJ JAKOBS VELWET
    ¾ SZKLANKI WODY WRZĄCEJ
    1 ŁYŻKA ŻELATYNY/KTO LUBI BARDZIEJ ZWARTE TO DODAĆ TROSZKĘ WIĘCEJ/
    CUKIER ZWYKŁY DO POSŁODZENIA KAWY
    6 ŁYŻEK CUKRU PUDRU

Wcięta panienka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaparzyć kawę w 1 szklance wrzątku i od razu wsypać żelatynę, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, potem posłodzić do smaku, odstawić, aby lekko przestygło.
    Mascarpone ubić mikserem z żółtkiem i cukrem pudrem.
    Dodać likier kawowy, zmiksować .
    Ciągle miksując dodawać stopniowo ciepłą kawę.
    Następnie przelać do małej formy babkowej uprzednio posmarowanej masłem.
    Wstawić do zamrażarki, aby szybciej stężało.
    Gotowe zanurzyć w gorącej wodzie, aby deser dał się dobrze wyjąć z formy. Znów chwilę schłodzić

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy