Wegańska bita śmietana

0 (0 ocen)

Fantastyczny dodatek do deserów. Jest to zamiennik śmietanki kremówki, dla osób na diecie wegańskiej, lub nietolerujących laktozy. Wspaniały smak, delikatna, rozpływająca się w ustach konsystencja.

Składniki:

  • 1 puszka mleka kokosowego
    śmietan fix - opcjonalnie
    cukier puder

Wegańska bita śmietana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Puszkę mleka kokosowego należy schłodzić w lodówce,zostawiając ją najlepiej do góry dnem, na całą noc. Oddzielą się wówczas dwie warstwy. Górna- warstwa tłuszczu oraz woda kokosowa.
  • 2. Warstwę tłuszczu należy wybrać łyżką do miski, dodać cukier puder (wedle uznania) i wszystko razem ubić za pomocą miksera. Jeśli chcemy przechować naszą śmietankę, wskazany jest dodatek śmietan fixu, który ustabilizuje nam ją na dłużej. Jeśli jednak zamierzamy wsunąć ją od razu z jakimiś owockami, bądź naleśnikami, nie potrzebujemy żadnych dodatków.

Porady

Pamiętajmy, ze mleko kokosowe musi być naprawdę dobrze schłodzone. Ubity krem warto przechowywać w lodówce, gdyż nawet najmniejszy wzrost temperatury sprawi, że nasza śmietanka się rozpłynie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy