Wegański bigos warzywny z białkową lekką wkładką

0 (0 ocen)

Zdrowy, lekki bigos wegański, pożywny dzięki warzywom strączkowym, dający uczucie sytości dzięki zawartemu w nich białku.

Składniki:



  • pół pekińskiej kapusty
    cebula
    2 zabki czosnku
    100g skiełkowanych strączkowych (cieciorka, groszek)
    2 cukinie
    pęczek rzodkiewek
    pomidor
    oliwa
    100g szpinaku
    łyżeczka garam masala
    sól himalajska
    pieprz
    chili

Wegański bigos warzywny z białkową lekką wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę siekamy drobno i szklimy na oliwie, dodajemy starty drobno czosnek i szklimy jeszcze minutę. Kapustę pekińska szatkujemy dośc grubo i wrzucamy do garnka. Dodajemy zeszkloną cebulkę z czosnkiem, skiełkowane warzywa strączkowe (dzięki temu, że sa skielkowane szybko się ugotuj), zalewamy szklanką wody i dusimy ok 15 min. Dodajemy pokrojone w kostkę cukinie i pomidora, rzodkiewki pokrojone w połówki, przyprawy i gotujemy jeszcze 10 min. Wyłączamy grzanie, dodajemy liście szpinaku, mieszamy wszystko. Doprawiamy do smaku

Komentarze

Podobne przepisy