Świetna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego twarożku- wegański twarożek z nerkowców z dodatkiem pietruszki. Co prawda nie smakuje tak, jak ten z mleka krowiego, ale jest bardzo smaczny :). Smarowidło jest zdrowe, bardzo kremowe i lekkie.
Składniki:
Składniki:
-2 szklanki orzechów nerkowca
-3/4 szklanki wody
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki soku z cytryny
-sól i pieprz do smaku
-garść posiekanej natki pietruszki
Wegański twarożek z nerkowców - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.-nerkowce zalewamy wodą i odstawiamy do lodówki na całą noc
-rano odlewamy wodę, zalewamy nową
-dodajemy czosnek, sok z cytryny i przyprawy
-blendujemy na gęsty krem
-dodajemy natkę i mieszamy lub posypujemy bezpośrednio na kanapkę
Komentarze