Wege bigos

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

PYSZNA , BEZMIĘSNA WERSJA TRADYCYJNEGO BIGOSU

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
    40 g szuszonych podgrzybków
    150 g pieczarek
    200 g wędzonych śliwek
    2 średnie cebule
    4 listki laurowe
    8 ziarenek ziela angielskiego
    2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
    1 płaska łyżeczka ostrej papryki
    1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego
    opcjonalnie:
    1-2 łyżki koncentratu pomidorowego

Wege bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy oliwę i wrzucamy posiekaną cebulę. Podsmażamy kilka minut.
    Kiszoną kapustę odciskamy z soku i kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka z cebulą. Dodajemy rozdrobnione grzyby,pieczarki, śliwki i przyprawy.
    Zalewamy wszystko wodą tak, żeby całość była lekko zakryta.
    Całość gotujemy około 3 godzin, na niezbyt wielkim ogniu, mieszając co jakiś czas. Jeśli woda wyparuje za bardzo - podlewamy bigos.
    Dodajemy koncentrat ( nie jest to konieczne) doprawiamy.
    Można dodać do bigosu odrobinę śliwowicy lub podsmażone kiełbaski sojowe ( to zbliży smak do wersji mięsnej).
    Bigos najlepiej smakuje na następny dzień gdy wszystkie smaki się przegryzą.

Porady

Można dodać suszonej żurawiny - bigos będzie słodszy.

Komentarze

Podobne przepisy