Wegetariańskie kotleciki z dipem ziołowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

To świetny pomysł na szybką, prostą, smaczną i zdrową kuchnię-czyli moja specjalizacja.. :-)

  • 60 min

Składniki:

  • -5średnich ziemniaków
    -1/2 op. mrożonego szpinaku
    -150g twarogu półtłustego
    -2 łyżki oliwy/oleju
    -1/2cebuli
    -2 ząbki czosnku
    -1jajko
    -2łyżki mąki ziemniaczanej
    -przyprawy, zioła

    DO DIPU:
    -jourt naturalny
    -ząbek czosnku
    -zioła
    -przyprawy

Wegetariańskie kotleciki z dipem ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ugotuj obrane ziemniaki.
    2. Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekany czosnek i cebulę, tak długo, aż się zarumienią.
    3. Do czosnku i cebuli dodaj szpinak i duś ok. 15min, aż szpinak będzie dobry.
    4. Do miski wrzuć wystudzone ziemniaki, szpinak, twaróg, ulubione zioła i przyprawy i wszystko razem ugnieć.
    5. Następnie dodaj surowe jajko, makę ziemniaczaną, zagnieć masę ręcznie.
    6. Formuj z masy małe kotleciki.
    7.Smaż kotleciki z obu stron na rozgrzanym oleju.
    8. Do jogurtu naturalnego wsyp ulubione zioła i przyprawy, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, wymieszaj.
    9. Polewaj usmażone kotleciki dipem ziołowym.
    SMACZNEGO!

Porady

Kotleciki świetnie smakują podane z ugotowanym kalafiorem, lub brokułem.

Komentarze

Podobne przepisy