Węgierski kapuśniak

0 (0 ocen)

  • 25 min

Mocno rozgrzewająca zupa na chłodne dni, bardzo aromatyczna i szybko znikająca z talerza.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje
    ½ kg kiszonej kapusty
    20 dag kiełbasy debreczyńskiej lub kabanosów
    1 średnia cebula
    1 czerwona papryka
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka majeranku
    ¾ l bulionu
    Sól, pieprz czarny do smaku
    2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
    2-3 łyżki gęstej śmietany 18%
    Szczypiorek

Węgierski kapuśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: kapustę wymoczyć, odsączyć, pokroić nożem. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Na patelni podgrzać olej, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać kiełbasę pokrojoną w drobne półplasterki, smażyć około 5 minut. Następnie dodać paprykę w proszku, zasmażyć. Na dużą patelnię przełożyć kapustę, surową paprykę, pokrojoną w kostkę, usmażoną cebulę z kiełbasą, podlać bulionem. Całość gotować pod przykryciem około 30 minut. Na koniec dodać majeranek, doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze 5 minut. Przed podaniem kapuśniak udekorować kleksem śmietany, i szczypiorkiem.

Porady

1. do kapuśniaki można dodać mały pęczek dymki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy