Wesoły króliczek

0 (0 ocen)

  • 5 godz. 40 min

Ten tort wymyśliłam na pierwsze urodziny mojej córci Zuzi. Włożyłam w niego sporo pracy ale warto było :) wszyscy goście byli nim oczarowani :)

  • 5 godz. 40 min

Składniki:

  • 5 BISZKOPTÓW OKRĄGŁYCH, KAŻDY ZROBIONY Z :
    4 jajka, 3/4 szk mąki pszennej, 1/4 szk mąki ziemniaczanej, 3/4 szk cukru, cukier waniliowy, łyżeczka proszku do pieczenia.
    MASA 1 :
    2 śmietany 18%, 2 galaretki (smak wedle uznania), 2 śmietan fixy do ubijania śmietany.
    DODATKOWO : 2 masy gotowe- jasna i ciemna, literki do napisów, złote perełki spożywcze, pisaki spożywcze, lentylki czekoladowe, posypka dekoracyjna małe czerwone kulki, brzoskwinie z puszki.

Wesoły króliczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPTY:
    Ubijamy pianę z 4 białek, dodajemy cukier i cukier waniliowy, następnie po jednym żółtku, i na końcu obie mąki z proszkiem. Wylewamy do Wysmarowanej tortownicy, pieczemy ok 20 min w 180 stopniach. I tak wszystkie 5 biszkoptów.
    MASA 1 :
    Obie Śmietany ubijamy ze śmietan fixem, następnie dodajemy 2 galaretki rozpuszczone wcześniej wg przepisu, i stężałe, miksujemy wszystko.
    WYKONANIE:
    Trzy biszkopty przekrawamy, układamy z dwóch spodów głowę i brzuszek, następnie cały biszkopt przekrawamy na dwie równe połowy i wycinamy z nich uszy i łapki, i te części rozcinamy do przełożenia masą, układamy uszy i rączki (wzór jak na zdjęciu). Pierwszą całą część smarujemy masą z bitej śmietany. Dalej przykrywamy wszystko następną częścią biszkoptów, następnie dajemy masę np. toffi układamy na tym brzoskwinie. (proponuję nasączenie biszkoptów). Zakrywamy to trzecią warstwą biszkoptów i smarujemy całość kremem np. waniliowym, może być truskawkowy. Następnie dekorujemy.

    Karolina z Wiszenki kolonia koło Skierbieszowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy