Wiśnia w bezowej czapie

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    cukier waniliowy
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    margaryna
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    BEZA:
    1 kisiel wiśniowy
    4 białka
    1/2 szklanki cukru

    DODATKOWO:
    wydrylowane wiśnie

Wiśnia w bezowej czapie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo pulchną masę. Dodajemy jaja i śmietanę nadal ucierając. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Ciasto wykładamy do formy (25/35 cm.), wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 2. BEZA:
    Białka miksujemy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Gdy beza będzie lśniąca i gładka- wsypujemy kisiel i jeszcze chwilę miksujemy.
  • 3. WYKONANIE:
    ciasto - wiśnie - pieczemy ok. 25 minut w temp.180*C. - Wyjmujemy ciasto z piekarnika i wykładamy bezę - pieczemy jeszcze 45- 50 minut w temp. 175*C i zostawiamy w piekarniku do ostudzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy