Wianuszek gdański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto: jajka ubijamy i dodajemy stopniowo cukier. Kiedy jajka będą już gęste dosypujemy obie mąki i proszek. Miksujemy. Pieczemy w tortownicy z kominkiem (śr.26cm) ok 30 minut. Studzimy i przekrajamy na 3 blaty.
2.Masa: kaszę zalewamy mlekiem i odstawiamy na 10 minut po czym zagotowujemy z cukrem pudrem i studzimy. Wystudzoną miksujemy z margaryną.Przekładamy placki masą a resztą smarujemy dookoła i na górze.
3.Otręby rumienimy na suchej patelni, następnie dodajemy cukier, olejek i margarynę. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia. oblepiamy wianek dookoła.
4.Polewa: w kąpieli wodnej roztapiamy czekolade i dolewamy mleko mieszamy i smarujemy na górze naszego ciasta. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze